Rutte: de Polder-Biden

Ik las de Rutte-biografie van Petra de Koning tegelijkertijd met die van Joe Biden. De overeenkomsten tussen de toekomstige Amerikaanse president en Mark Rutte zijn opvallend. Beiden zeggen niet veel met visie te hebben, beiden voelen goed het maatschappelijke sentiment aan (en handelen ernaar, gelijk een windvaan) en beiden ambieerden vanaf hun jonge jaren het hoogste politieke ambt. Familie is belangrijk. En eenmaal aan de top, zijn ze succesvol.
Het zijn mannen van deze tijd.

Helaas voor de lezer betekent dit ook dat de verhaallijnen in zekere zin lineair zijn, zeker die van onze premier. Waar Biden zo nu en dan in emotionele rollercoasters terecht komt, is het leven van Rutte overzichtelijk en vol met vaste rituelen. Het meest opmerkelijke is dat de premier die zo’n grote controlebehoefte zou hebben, tegelijkertijd de meest flexibele politicus in jaren is.
We moeten dan ook niet vreemd opkijken als Ruttes politieke leven net zo lang zal blijken te zijn als dat van Joe Biden.

Boek

%d bloggers like this: