Ingewikkelde bestseller

George Saunders geniet grote faam als schrijver van korte verhalen. Lincoln in the Bardo is zijn eerste roman. Een hele bijzondere. Dit boek verschilt zo van andere,  dat ik niet zeker weet of ik hem helemaal op waarde weet te schatten.

Saunders vertelt het verhaal vanuit tientallen verschillende perspectieven; personen, levend en dood, die telkens maar een paar regels aan het woord komen. Origineel, maar ook moeilijk te lezen. Terwijl het een mooi verhaal is: Abraham Lincoln heeft, tijdens de Burgeroorlog, zijn 11-jarige zoontje Willie verloren en bezoekt ‘s nachts, gekweld door verdriet, zijn graf. De term bardo, uit de titel, komt uit Tibetaanse Boeddhisme en beschrijft de toestand tussen de dood en wedergeboorte. We zijn getuigen van het leed van een vader die zich verliest in zijn rouw, in een mix van bespiegelingen over leven en dood, goed en kwaad, waarbij feit (historische passages) en fictie (stemmen van doden) in elkaar overgaan.
Door de ingewikkelde vorm voelde ik me als lezer grote delen van het boek echter ook wat verloren.

%d bloggers like this: