Kijk uit wie je op de troon zet

De dictator van Equatoriaal-Guinea, Teodoro Obiag Nguema Mlbasogo, woont in een paleis met 100 kamers vol Renaissancekunst terwijl twee derde van zijn volk honger lijdt, Fidel Castro is vooral bezig met hoe hij en zijn geweer op de foto komen en ook Johan Cruijff valt uiteindelijk in de valkuil van macht: over het randje gaan, mensen misbruiken en niet meer ‘jezelf zijn’. Een eclectische mix aan directeuren, bestuurders en dictators passeert de revue. Uit sommige verhalen spreekt bewondering en respect (Joost Kuijper, Alexander van Heeren), anderen zijn in de ogen van Mark Blaisse duidelijk door de mand gevallen, zoals Cor Boonstra en Anwar Sadat.
Maar bovenal zijn deze verhalen inkijkjes in de Avonturen van Mark – wat eigenlijk de titel van dit heerlijke boekje had moeten zijn.

%d bloggers like this: