Politieke game-changer?!

In het tv-programma Buitenhof  wees commentator Tom-Jan Meeus op de stille big data revolutie die zich het laatste jaar heeft voltrokken in politieke campagnes, en zowel Trump als de Brexiteers zeer heeft geholpen de overwinning te behalen. Het bedrijf Cambridge Analytica (ene Steven Bannon was er bestuurslid) koppelt online voorkeuren van mensen aan psychosociale profielen en weet zo precies welke boodschap op welk individu afgevuurd moet worden. Dit zou ook verklaren waarom Trump zulke tegengestelde uitspraken deed: hij richtte zich telkens op een andere doelgroep. Tot nu toe werkte moderne campagnes bijna alleen met demografische profielen.
Volgens de bedenker van deze aanpak, die zich distantieert van de manier waarop het nu wordt ingezet, is het een ‘bom onder de samenleving’. Lees hier zelf.

%d bloggers like this: