De revolutie eet altijd haar kinderen op

De, vaak prachtige, boeken over de Vietnamoorlog die ik heb gelezen vertellen allemaal het verhaal vanuit Amerikaans perspectief. De Sympathisant draait dit om en stelt niet de Amerikaan, maar de Vietnamees centraal. De hoofdpersoon is een communistische spion, die we volgen van Saigon, naar de VS en weer terug naar Azië. Deze omdraaiing is even wennen voor mij – en dat op zich is een pijnlijke constatering.

De hoofdpersoon vertelt een spannend verhaal. Het is het verhaal van een gespleten man. Vanwege zijn achtergrond, zijn gemengde bloed en zijn jaren in het buitenland wordt hij door ‘zijn’ mensen, waar hij zo graag bij wil horen, nooit voor vol aangezien. Daar komt nog bij dat hij heen en weer geslingerd wordt tussen trouw blijven aan zijn idealen en de vrijheid waaraan hij in de VS geroken heeft – en die binnen het communistische systeem zo ver te zoeken is.

De laatste hoofdtukken zijn overdonderend: prachtig geschreven ellende. Uiteindelijk leert de hoofdpersoon de harde les dat elke revolutie, ook de zijne, in terreur en verraad eindigt.

Pulitzer Prize 2016.

De Sympathisant – Viet Thang Nguyen, Uitgeverij Marmer, 429 pp – 2017

%d bloggers like this: