Stokpaardjes te lijf met feiten

De discussie over klimaatverandering, en wat eraan te doen, nadert de gevoeligheid van het jaarlijkse Zwarte Pietdebat of de Israelisch-Palestijnse kwestie: niet het beste onderwerp voor het Kerstdiner.
Dergelijke opgewonden tijden vragen om wat cooling down. Laat wat lucht uit het ventiel lopen door naar de feiten te kijken. Simon Roozendaal (ondanks zijn imago van provocateur, “gewoon” lid van het kamp dat klimaatverandering als echt ziet) levert daar een fijne bijdrage aan met dit boek.

De kern van het boek wordt gevormd door twee vragen die de potentie van een energiebron makkelijk en effectief meten: scoort ze hoog op energiedichtheid en scoort ze laag op C02 uitstoot? Zo doet steenkool het erg goed in dichtheid, en dramatisch in uitstoot. Zon, wind en biomassa: goed in uitstoot, maar slecht in dichtheid. Aardgas doet het redelijk op beide schalen. De winnaar? Kernenergie. De beste manier om de hoeveelheid CO2 arme stroom snel te vermeerderen, tot wel 10 keer sneller dan andere methodes. In de woorden van Simon: “het atoom kan leveren, als de samenleving het wil”.

Dit inzicht wordt steeds breder gedragen, van Bjorn Lomborg tot Diederik Samsom. Ook Michael Schellenberger, zeer begaan met planeet en natuur, is een interessante stem in het renewables debat.

Het huidige – internationale – beleid is een combinatie van “wishful thinking” en maakbaarheidsdenken. De facto komt het neer op heel hard hollen om stil te staan. Op zijn best. Volgens mij wordt niemand daar beter van: mens noch natuur. We zouden naast kernenergie, dan ook veel zwaarder moeten inzetten op technologie en innovatie. Vreemd genoeg een onderwerp dat slechts mondjesmaat aan de orde komt in dit boek.

Dat kernenergie serieus terug op tafel moet als effectieve en veilige manier om onze aarde te behoeden voor onheil, zal ongetwijfeld alsnog de Kerstdis voor sommigen verpesten. Maar ja, fact-free discussiëren is dan ook niet voorbehouden aan een kleine groep Russische trollen. Hopelijk zijn politici en beslissers beter geïnformeerd en dapper genoeg om met wat tegenwind om te kunnen gaan. Een warme aarde vraagt immers om een koel hoofd.

Warme Aarde Koel Hoofd, Simon Roozendaal, 2019

%d bloggers like this: