Meedogenloze miljardenbusiness

In 2015 kwamen 1,8 miljoen mensen de Europese Unie binnen. Dit aantal zal de komende decennia alleen maar verder groeien. Negentig procent van de migranten die aankomen in Europa is geholpen door een criminele organisatie, zo stelt de directeur van Europol.

In Afrika zijn enorme illegale netwerken actief die zich verrijken over de ruggen van migranten. Met als middelpunt Agadez; de stad in Niger die al eeuwenlang een handelsknooppunt is. Nu is ze dat voor de handel in mensen. Moderne slavernij, goed voor een omzet van 1 miljard per jaar. Verdiend met het ‘verzorgen’ van de reis naar Europa; een oversteek vanuit door IS gecontroleerd gebied kost ca. 1600 euro. Duurder weliswaar dan oversteken vanuit Libië, maar veiliger omdat IS daar de controle heeft. Als extraatje krijgt de migrant een shariacursus.
Deze netwerken zijn gebouwd op het door overheden (in het geheim) betaalde losgeld voor ontvoerde westerlingen. Inmiddels is deze industrie net zo lucratief als drugshandel, waarin veel van deze criminelen eerst actief waren.

Dit opzienbarende boek legt bloot wat we in de media slechts oppervlakkig meekrijgen: er is een levendige mensenhandel, waar zowel in Europa als in Afrika grof aan verdiend wordt. Zolang er grote migratiestromen zijn en we niets doen tegen deze netwerken  zullen de business opportunities slechts verder toenemen.

Mensenhandelaren – Loretta Napoleoni (259 p.) – Uitgeverij Balans, 2016

 

 

%d bloggers like this: