Operation Dynamo

Knap gemaakte, spannend vertelde en geloofwaardige film over de heroïsche redding van ruim 300.000 op de stranden van Duinkerk in het nauw gedreven soldaten. Het merendeel van hen was Engels, maar ook Franse, Belgische en Nederlandse soldaten wisten met hulp van uit Engeland overgekomen burgerbootjes (Churchills Operation Dynamo) te ontkomen aan de Duitse moordmachine. Voor de geredde soldaten was dit een enorm succes, op de keper beschouwd was ‘Dunkirk’ een grote nederlaag voor de geallieerden, die immers uit Europa verdreven werden. Twee weken later stond Hitler onder de Eiffeltoren.
Op langere termijn werd de evacuatie van Dunkirk echter een symbool van hoop en verzet, niet alleen voor de 300.000 soldaten die deze 11 benauwde dagen hadden overleefd, het hele leger raakte geïnspireerd door dit huzarenstukje. Zo werd reeds in 1940 de psychologische basis gelegd voor de geallieerde overwinning.

Dunkirk, Christopher Nolan – 2017 *****

 

%d bloggers like this: