Sluimerend ongenoegen

Terwijl de buitenwereld langzaam maar zeker het Twentse dorp Mariënveen binnendringt wordt de wereld van hoofdpersoon Paul Krüzen steeds kleiner. Zijn ellende begint bij een uit de lucht neerstortende Rus, waarna Polen, Roemenen en Chinezen zijn leven binnenwandelen. Paul en zijn dorpsgenoten zijn hier niet op voorbereid en weten zich met moeite staande te houden. Wieringa neemt ons mee in de leef- en denkwereld van wat Hillary Clinton ‘deplorables ‘ zou noemen: mensen aan de onderkant van de samenleving, voor wie de wereld (te) snel verandert.
Wieringa doet dit met prachtige, rake zinnen. Een van de beste sluit een alinea af waarin een verstild en totaal versloft huishouden van twee samenwonende broers wordt beschreven: ‘Ze hadden aan de tijd zitten morrelen, die twee, en hem uiteindeljk onklaar gemaakt’.

Mooie stijl, sterk verhaal. Knap boek.

De heilige Rita – Tommy Wieringa 286 p., De Bezige Bij, 2017

%d bloggers like this: