Nazi’s zijn net mensen

Kort en krachtig boek, winnaar van de Prix Goncourt in 2017, dat begint met een intrigerende setting: in februari 1933 zitten in de belangrijkste industriëlen van Duitsland bij elkaar. De Krupps, Opels en Siemens krijgen te horen dat ze de campagne van de nazi’s moeten financieren. Ze gaan allen akkoord. De auteur, Eric Vuillard, voegt er vilein aan toe dat dit hun business, ook na de oorlog, geen windeieren zal leggen.

De rest van het boek concentreert zich voornamelijk op de dagen voor Anschluss – de annexatie van Oostenrijk door Duitsland op 12 maart 1938. Vuillard dient ons een atypische geschiedschrijving op, soms grotesk, vaak erg geestig : hij beschrijft hoe Duitse panzers bij de grens in de file staan, hoe de Oostenrijkse kanselier in skikleding op bezoek bij de Führer komt en hoe Seyss-Inquart tekeer gaat tijdens de lunch.

We staan als het ware in de coulissen te kijken bij de voltrekking van de Anschluss, in al zijn alledaagse banaliteit.

L’Ordre du jour, Eric Vuillard,  160 p – Actes Sud, 2017

 

 

%d bloggers like this: