Cambridge Analytica: hoe het gif aan de oppervlakte kwam

Het schandaal met Cambridge Analytica is een keerpunt geweest in hoe we denken over data-protectie, fake news en de invloed van facebook.

De Netflix documentaire The Great Hack vertelt het verhaal van een van de hoofdrolspelers, die spijt heeft van haar manipulatieve werk voor Cambridge Analytica en uit de school klapt. Hoewel er veel vragen onbeantwoord blijven is dit een inzichtelijke blik in de wereld van data en verkiezingsmanipulatie.

Nog beter is de reportage die Channel 4 een tijdje geleden maakte over hetzelfde onderwerp; het zoveelste bewijs van de kracht van onderzoeksjournalistiek. Goede research, interviews met een brede waaier aan mensen, aangevuld met undercoverbeelden van o.a. CEO Robert Nix.

Deze opnames openden onze ogen definitief. Hoewel Nix werkloos is en Cambridge Analytica failliet, is dit verhaal nog lang niet ten einde.

%d bloggers like this: