Een Licht tussendoortje

De introductie van deze nieuwe spionagethriller rond de Duitse antiheld Ludwig Licht ging gepaard met flinke bombarie. Winnaar van de prijs voor beste debuut in Zweden, vijf ballen van de NRC recensent, ‘sensationeel’ volgens anderen; de nieuwe John le Carre had zich aangediend.Dat is allemaal wat overdreven. Daarvoor komt dit boek te bekend voor; ik heb het allemaal al een keer gelezen. En vaak beter.
De standaardingrediënten voor een geopolitiek thriller zijn aanwezig: een morsige, eenzaam alcoholist als hoofdpersoon, een roekeloze CIA chef die tegen zijn pensioen aanloopt en een ‘verrassende’ plotwending. Het meest opvallende is dat de setting (Berlijn incluis de demonen van het Stasi-verleden)  en de kwade genius (een soort Assange, hier runt hij Hydraleaks) rechtstreeks uit Jonathan Franzens laatste boek Purity lijken te komen.
Desondanks is het plezierig leesvoer, dat de vaart erin houdt: Ludwig Licht is bovenal een smakelijk tussendoortje.

%d bloggers like this: