Geestig en slim

De mij tot voor kort onbekende Tim Fransen heeft, met zijn “Brieven aan Koos”, een daverende entree in mijn leven gemaakt.

Heb hardop gelachen om zijn grappen en beschrijvingen van ongemakkeljke reiservaringen die hij in brieven aan zijn mentor Koos optekent. Tim is naast cabaratier ook filosoof, en verkent aan de hand van zijn intellectuele voorbeelden (met name Nietzsche) de dilemma’s van het leven. Koos beantwoordt de brieven trouwens niet. Dat hoeft ook niet, want de eenrichtingsbrieven staan als een huis.

Volgens wijlen Rene Gudde zijn filosofen mensen die worstelen en daarom de ideale vrienden bij wie je te rade kunt gaan als je het zelf moeilijk hebt. Zo bekeken heeft Tim Fransen, in wie de jaloersmakende combinatie van geestig en slim huist, de potentie om de beste vriend van heel veel mensen te worden.

Tim Fransen, Brieven aan Koos, 2018

%d bloggers like this: