Make something great

Ed Catmull had als puber in de jaren 60 een droom: de eerste met de computer geanimeerde film maken. Het lukte hem, decennia later, in 1995 met Toy Story, de eerste film van het nieuwe filmbedrijf dat hij samen met Steve Jobs en John Lasseter runde. Het werd een wereldwijde megahit.
Sindsdien heeft Pixar succes na succes geboekt, en na de overname door Disney ook van die wat ingedutte filmstudio weer een innovatieve hitmachine gemaakt. Het geheim achter deze zegetocht is de cultuur waarin creativiteit en originailteit centraal staan. Vele business goeroes schrijven erover, Ed Catmull heeft het gedaan.

Het ontstaansverhaal van Pixar als bedrijf is inspirerend, de manier waarop Catmull erover schrijft is boeiend en soms zelf emotioneel. Met name als hij beschrijft hoe tegenslagen verwerkt werden – van films die maar niet van de grond komen tot de dood van Jobs. Je hoeft geen fan van The Incredibles, Buzz Lightning of de kleine Nemo te zijn om enthousiast te worden van dit bedrijf en de authentieke en creatieve manier waarop het het beste uit mensen haalt.

Het boek druipt van de lessen voor managers en leiders van creatieve bedrijven en processen: zowel praktisch als conceptueel. Innovatie is immers toegepaste creativiteit. Voor de volledigheid vat de auteur de elementen die de unieke cultuur van Pixar definiëren aan het eind van het boek samen in een aantal filosofie/regels zoals (in het Engels):

  • Give a good idea to a mediocre team, and they will screw it up. But give a mediocre idea to a great team, and they will either fix it or come up with something better.
  • If you don’t strive to uncover what is unseen and understand its nature, you will be ill prepared to lead.
  • It’s not the manager’s job to prevent risks. It’s the manager’s job to make it safe for others to take them.
  • The cost of preventing errors is often far greater than the cost of fixing them.
  • A company’s communication structure should not mirror its organizational structure. Everybody should be able to talk to anybody.
  • Do not assume that general agreement will lead to change—it takes substantial energy to move a group, even when all are on board.

    Individueel zijn ze niet allemaal hemelbestormend, bij elkaar briljant. Zover ik ze niet al toepaste, ga ik dat vanaf morgen doen. Zonder meer, een van de beste boeken over hoe creativiteit werkt en kan worden georchestreerd.

Ed Catmull – Creativity, Inc. 368p – Bantam Press, 2014

%d bloggers like this: