Het allesverwoestende beest

La Bestia – het beest – is de bijnaam van de goederentrein die van Midden-Amerika naar de VS raast en waar honderdduizend gelukzoekers zich letterlijk aan vastklampen. Op weg naar haar het beloofde land: Amerika. Op zoek naar een betere toekomst.

Zo ook de klein Nico die dagelijks met gevaar voor eigen leven afvalstortplaatsen afstruint op zoek naar iets verkoopbaars. Samen met zijn moeder scharrelt hij net voldoende bij elkaar om de drugsgang, die hen afperst, te betalen. Tot het niet meer lukt, en Nico moet vluchten om niet gerekruteerd te worden in een van doodseskaders van Guatemala.

Nico en zijn leefijdgenoten staan onderaan de lange keten van de internationale drugswereld, die loopt van de sloppen van Midden-Amerika tot de hippe clubs in New York. Daartussen trekt de productie en handel in drugs een verwoestend spoor.

Ruim 700 spannende pagina’s lang denderen we door een wereld van geweld en corruptie. Verslaafde prostituees, dubieuze politici, bloeddorstige drugsbazen, ontketende drugsrechercheurs, vermoorde journalisten. Hun levens worden bepaald, vaak vernietigd, door de drugs.
In een rechtstreeks aanklacht tegen de schimmige mores van het huidige D.C. komen Trump (Dennison) en zijn schoonzoon Kushner (Lerner) ten tonele: de eindbazen van deze geldmachine.

Aan het einde van deze rit was ik boos en uitgeput. En een belangrijke ervaring rijker. Een beest van een boek.

The Border, Don Winslow, 2019

%d bloggers like this: