Levenslang

Maris Coppoolse is een gevierd kunstenaar. Maker van groots werk en geëerd met een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk. Hij is echter ook een gekweld figuur, drager van een groot geheim. Hij wordt achtervolgd door een schaduw uit zijn jeugd die een zwarte sluier over zijn leven legt: hij worstelt met vrouwen, met zijn kunst maar vooral met zichzelf.

Ik was gefascineerd door deze boerse kunstenaar, door deze man die moeite heeft zich te beheersen en zich aangetrokken voelt tot mismaakte mensen. Die in staat is tot het creëeren van grote schoonheid, maar zelf steeds weer op zoek is naar de uitgang. Maris grijpt het leven bij de keel, zodat het het hem niet de baas wordt.

Prachtige roman, in mooie, directe taal. Oek de Jong heeft er een fan bij.

Oek de Jong – Zwarte Schuur, 2019

%d bloggers like this: