Brexit satire

Een kakkerlak wordt op een ochtend wakker als premier van Groot-Brittannië, om het “Reversalism” in te voeren. Volgens deze leer wordt de stroom van geld omgekeerd. Werknemers betalen hun werkgever om te mogen werken, maar worden zelf weer betaald om te shoppen. Handel wekt hetzelfde: exporteurs geven Groot-Brittannië geld om hun spullen aan te nemen en vice versa. Briljant zo oordeelt de premier/ kakkerlak. Hij moet even wennen aan zijn rol, maar krijgt er al snel lol in. Het komt vanzelf allemaal goed, als het Reversalism is doorgevoerd, is zijn betoog.

Ian McEwan maakt op geestige wijze duidelijk dat hij van mening is dat het Brexit proces ontspoord is en dat de leiders een hoop onzin bezigen. Mocht de echte premier, Boris Johnson, de Brexit er toch niet doorkrijgen, kan hij altijd nog proberen het volk te overtuigen van de zegeningen van omgekeerde handel.

Ian McEwan – the Cockroach, 2019

%d bloggers like this: